Clasificarea aditivilor alimentari după rolul lor în produsele alimentare

Clasele funcționale sau rolurile aditivilor alimentari se bazează pe denumirile din Codex Alimentarius și pe Sistemul Internațional de Numerotare (INS) pentru aditivi alimentari.

În prezent sunt definite 27 de roluri pe care le poate avea un aditiv alimentar, fiecare rol având unul sau mai multe sub-roluri.

  • Regulator de aciditate
  • Agent antiaglomerant
  • Agent antispumant (agent antispumare)
  • Antioxidant
  • Agent de înălbire (nu include coloranții)
  • Agent de umplere (agent de încărcare)
  • Agent de carbonatare
  • Agent de purtare
  • Colorant
  • Agent de reținere a culorii
  • Emulgator (emulsificator)
  • Sare emulgatoare
  • Agent de întărire
  • Intensificator de aromă
  • Agent de tratare a făinii
  • Agent de spumare
  • Agent de gelificare (agent gelifiant)
  • Agent de glazurare
  • Umectant
  • Gaz de ambalare
  • Conservant
  • Gaz de propulsare
  • Agent de creștere
  • Agent de sechestrare (sechestrant)
  • Agent de stabilizare (stabilizator)
  • Edulcorant (îndulcitor)
  • Agent de îngroșare