E120 Carmin
Cunoscut și ca Acid carminic, Coșenilă
Prezentare E120 Carmin
Carminul E120 este un aditiv alimentar de origine naturală, obținut din corpul insectei Dactylopius Coccus Costa, care trăiește pe anumite specii de cactus (Opuntia). Acest colorant este folosit în industria alimentară pentru a conferi nuanțe de roșu sau roz produselor alimentare. Carminul E120, sub forma sa brută sau prelucrată, a fost utilizată de secole în colorarea alimentelor, în special a produselor de panificație, deserturilor și băuturilor.
Utilizarea carminului ca aditiv alimentar este recunoscută ca sigură, cu excepția unor rare reacții alergice la acest colorant. Cu toate acestea, industria alimentară trebuie să eticheteze corespunzător produsele care conțin carmin, pentru a informa consumatorii despre prezența sa. În plus, multe organizații de reglementare impun reguli stricte pentru utilizarea carminului și dozele sale admise în diferite tipuri de produse alimentare. Deși este un colorant natural, consumatorii cu sensibilități alimentare sau preferințe vegane pot dori să fie conștienți de prezența carminului în produsele alimentare și să selecteze produse alternative, dacă este cazul.
E120 Carmin poate fi întâlnit în următoarele forme:
- E120(i) Carmin
- E120(ii) Extract de coşenilă
Formulă chimică: C22H20O13

Sursă imagine: Wikipedia
Reglementare consum E120 Carmin
Doza zilnică maxim admisă
5 mg/kg corp
Doza maximă de includere în alimente
50-500 mg/kg
Efecte secundare cunoscute
NU
Nu se cunosc efecte secundare ale consumului de E120 Carmin în concentraţiile reglementate de utilizare în alimente. S-a constatat o creştere a hiperactivităţii în câteva cazuri.