E132 Indigotină
Cunoscut și ca Carmin indigo
Prezentare E132 Indigotină
Indigotina E132 cunoscut si sub numele de Carmin indigo este un aditiv alimentar, un colorant sintetic, utilizat în industria alimentară pentru a conferi nuanțe de albastru sau violet produselor alimentare. Face parte din categoria azoică a coloranților alimentari și este utilizat pentru a îmbunătăți aspectul vizual al unor produse variate, cum ar fi băuturile răcoritoare, jeleurile, produsele de panificație și dulciurile. Utilizarea Indigotinei E132 este reglementată strict în multe țări, din cauza îngrijorărilor legate de siguranța sa.
Indigotina E132 a fost supusă unei atenții deosebite în ceea ce privește potențialele efecte adverse. De-a lungul timpului, au fost ridicate îngrijorări cu privire la posibilele reacții alergice la acest colorant și efectele sale asupra sănătății.
Formulă chimică: C16H8N2Na2O8S2
Sursă imagine: Wikipedia
Reglementare consum E132 Indigotină
Doza zilnică maxim admisă
5 mg/kg corp
Doza maximă de includere în alimente
50-100 mg/kg
Efecte secundare cunoscute
DA
Concentraţiile reglementate de utilizare a E132 Indigotină sau Carmin indigo în alimente duc rar la reacţii alergice, însă acest colorant foarte solubil în apă poate funcţiona ca eliberator de histamină, intensificând simptomele caracteristice astmului.
Contraindicaţii
DA
E132 Indigotină este un aditiv alimentar pe bază de iod, care poate provoca tulburări la nivelul glandei tiroide persoanelor cu sensibilităti sau afectiuni ale acesteia.
Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?
NU
E132 Indigotină sau Carmin indigo NU este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.