160b Annatto, bixină, norbixină

Prezentare 160b Annatto, bixină, norbixină

Aditiviul alimentar E160b cunoscut sub denumirea de annatto, bixină, norbixină este un colorant de origine naturală obţinut din seminţele arbustului Bixa orellana, originar din America de Sud, dar acum cultivat în mai multe părți ale lumii.

Annatto este numele extractului brut, în timp ce bixina este colorantul lipo-solubil şi norbixina este colorantul hidro-solubil obţinute prin prelucrare. Gama de culori este de la roşu la brun, în funcţie de solventul utilizat pentru extracţie.

Annatto este adesea preferat în comparație cu coloranții artificiali, datorită originii sale naturale. E160b Annatto, bixină, norbixină nu a fost asociat cu efecte secundare semnificative asupra sănătății, ceea ce îl face o alegere populară în industria alimentară.

Începând cu 2020, E160b Annatto, bixină, norbixină este înlocuit în lista aditivilor de cele 2 forme ale sale, E160b(i) Annatto bixină si E160b(ii) Annatto norbixină. Atunci când E160b(i) Annatto bixină și E160b(ii) Annatto norbixină sunt adăugate în combinație, nivelul maxim individual mai mare se aplică sumei, dar nivelurile maxime individuale nu trebuie să fie depășite.

160b Annatto, bixină, norbixină poate fi întâlnit în următoarele forme:

  • 160b(i) Annatto Bixină
  • 160b(ii) Annatto Norbixină

Formulă chimică: C25H30O4 (Bixină) și C24H28O4 (Norbixină)

Reglementare consum 160b Annatto, bixină, norbixină

Doza zilnică maxim admisă

12 mg/kg corp pentru bixină şi 0,6 mg/kg corp pentru norbixină

Doza maximă de includere în alimente

10-50 mg/kg

Doza maximă de includere a aditivului alimentar E160b annatto, bixină, norbixină variază în funcţie de produsul alimentar în care este inclus: brânzeturi maturate şi topite (15-50 mg/kg), margarine şi alte grăsimi emulsionate (10 mg/kg), cereale pentru micul dejun (25 mg/kg), snacksuri (20 mg/kg), deserturi şi produse fine de brutărie (10 mg/kg), ornamente pentru cofetărie (20 mg/kg) şi în unele lichioruri (10 mg/kg).

Efecte secundare cunoscute

DA

E160b Annatto, bixină, norbixină poate produce alergii şi eczeme. Componentul din amestec responsabil pentru efectele secundare nu este momentan cunoscut.

Contraindicaţii

NU

Nu se cunosc contraindicaţii pentru consumul de 160b Annatto, bixină, norbixină în limitele reglementate.

Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?

NU

Aditivul alimentar E160b Annatto, bixină, norbixină NU este permis în produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor mici.