160d Licopen
Cunoscut și ca Licopină
Prezentare 160d Licopen
E160d Licopen este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali, obţinut din tomate, dar care se poate sintetiza şi pe cale chimică. Pentru uz comercial, este izolat şi extras din tomate. Conferă culoare roşu închis, fiind utilizat atât pentru funcţia de colorant, cât şi pentru cea de aromatizant, în dozele prevăzute de reţete.
Acest colorant natural este utilizat într-o gamă largă de produse alimentare din care amintim gemuri, jeleuri și marmelade.
E160d Licopenul sau licopina este un colorant vegetal, solubil în grăsimi, care dă culoarea roșie pepenelui, roșiilor și în cantitate mai scăzută și altor fructe. Aparține familiei carotenoidelor ca și E160a(ii) β-carotenul, substanțe pe care organismul omului nu le sintetizează. Cu toate acestea, nu are activitate de vitamina A.
Formulă chimică: C40H56
Sursă imagine: Wikipedia
Reglementare consum 160d Licopen
Doza zilnică maxim admisă
Nespecificată
Nu s-a stabilit o doză zilnică maximă admisă pentru consumul de E160d Licopen.
Doza maximă de includere în alimente
100 mg/kg
Efecte secundare cunoscute
NU
Nu se cunosc efecte secundare ale consumului de 160d Licopen în limitele reglementate.
Contraindicaţii
NU
Nu se cunosc contraindicaţii pentru consumul de 160d Licopen în limitele reglementate.
Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?
NU
E160d Licopen NU este permis în produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor mici.