E163 Antocianine
Cunoscut și ca Antociani
Prezentare E163 Antocianine
E163 Antocianinele sunt un grup mare de pigmenți vegetali solubili în apă care determină culoarea roșie, albastră sau violetă a florilor, fructelor și legumelor. Culoarea lor este rezultatul unei combinaţii de antocianine şi antocianidine. Sunt utilizaţi pe scară largă, dar coloranţii sunt instabili, fiind influenţaţi de temperatură, lumină şi pH. În funcție de pH, pot să aibă culorile roșu, violet sau albastru.
Printre plantele care sunt bogate în antociani se numără afinele, murele, zmeura, coacăzele negre, açai, aronia, varza roșie, năsturelul, vânăta etc. E163 Antocianinele aparțin unei clase de molecule numite flavonoide. Sunt compuși inodori și moderat astringenți.
Diferența dintre antocianine si antocianidine este ca antocianinele întotdeuna conţin o grupare carbohidrat, în timp ce din antocianidine acestă grupare lipseşte.
E163 Antocianine poate fi întâlnit în următoarele forme:
- E163(i) Extract din pieliţa strugurilor
- E163(ii) Mixtură antocian
- E163(iii) Extract de coacăze
Reglementare consum E163 Antocianine
Doza zilnică maxim admisă
2,5 mg/kg corp doar pentru E163(ii)
Doza maximă de includere în alimente
Nespecificată
Nu este stabilită o doză maxim admisă de includere a E163 antocianine în produsele alimentare. Se respectă cantităţile prevăzute în reţete.
Efecte secundare cunoscute
NU
Nu se cunosc efecte secundare ale consumului de E163 Antocianine în limitele reglementate.
Contraindicaţii
NU
Nu se cunosc contraindicaţii pentru consumul de E163 Antocianine în limitele reglementate.