E170 Carbonat de calciu
Prezentare E170 Carbonat de calciu
E170 Carbonat de calciu este un aditiv alimentar din categoria aditivilor naturali de origine minerală (cretă). Pentru industria alimentară şi farmaceutică, E170 Carbonat de calciu se obţine de obicei din marmură.
Cochiliile de melc și a majorității scoicilor sunt alcătuite în mare parte din carbonat de calciu, și pot fi utilizate astfel ca și surse industriale ale acestui aditiv alimentar. Cochiliile stridiilor au devenit recent o sursă de carbonat de calciu, atât la nivel industrial, cât și pentru suplimentele alimentare ca sursa de calciu.
E170 Carbonat de calciu este un aditiv alimentar cu funcții multiple. Este folosit în industria alimentară ca regulator de aciditate, agent de antiaglomerare, emulgator, colorant de suprafaţă, agent împotriva uscării, stabilizator pentru fructe conservate și ca agent de umplere în industria farmaceutică.
Din punct de vedere nutrițional, legumele verzi (precum broccoli și unele subspecii de varză) conțin o cantitate semnificativă de carbonat de calciu.
E170 Carbonat de calciu poate fi întâlnit în următoarele forme:
- E170(i) Carbonat de calciu
- E170(ii) Carbonat acid de calciu

Sursă imagine: Wikipedia
Reglementare consum E170 Carbonat de calciu
Doza zilnică maxim admisă
Nespecificată
Doza maximă de includere în alimente
Nespecificată
Efecte secundare cunoscute
NU
Nu se cunosc efecte secundare ale consumului de E170 Carbonat de calciu.
Contraindicaţii
DA
Consumul de E170 Carbonat de calciu în cantităţi prea mari poate cauza hipercalcemie, manifestată prin vomă, dureri abdominale, stare mentală alterată, iar pe termen lung prin probleme renale.
Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?
NU
E170 Carbonat de calciu NU este permis în produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor mici.