E172 Oxizi și hidroxizi de fier
Prezentare E172 Oxizi și hidroxizi de fier
E172 Oxizi și hidroxizi de fier sunt aditivi alimentari din categoria coloranţilor naturali de origine minerală. Se obţin din pulbere de fier şi se utilizează numai pentru acoperiri de suprafaţă pentru a conferi produselor alimentare diverse culori în funcţie de tipul de oxid folosit.
Se folosesc 3 tipuri de oxizi şi hidroxizi de fier: oxid negru de fier E172(i), oxid rosu de fier E172(ii) şi oxid galben de fier E172(iii). În aceste combinaţii fierul este prooxidant, cu o biodisponibilitate scăzută şi este toxic în cantităţi mari.
Deşi E172 Oxizi și hidroxizi de fier sunt sintetizați din fier pentru utilizarea în industria alimentară, fierul nu este absorbit în mod activ de țesuturile organismului. Acest colorant poate acționa ca un iritant atunci când este sub formă de praf.
Cu toate că U.E. permite utilizarea lui, aditivul alimentar E172 Oxizi și hidroxizi de fier este interzis în Germania.
E172 Oxizi și hidroxizi de fier poate fi întâlnit în următoarele forme:
- E172(i) Oxid negru de fier
- E172(ii) Oxid roşu de fier
- E172(iii) Oxid galben de fier
Reglementare consum E172 Oxizi și hidroxizi de fier
Doza zilnică maxim admisă
0,5 mg/kg corp
Doza maximă de includere în alimente
20-1000 mg/kg
Efecte secundare cunoscute
NU
Nu se cunosc efecte secundare ale consumului de E172 Oxizi și hidroxizi de fier în limitele reglementate.
Contraindicaţii
NU
Nu se cunosc contraindicaţii pentru consumul de E172 Oxizi și hidroxizi de fier în limitele reglementate.
Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?
NU
E172 Oxizi și hidroxizi de fier NU sunt permiși în produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor mici.