E234 Nizină

Prezentare E234 Nizină

E234 Nizină este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor naturali produs de bacteria Lactococcus lactis, utilizată în mod normal la fabricarea brânzeturilor. Este solubilă în apă.

În industria alimentară, nizina (E234) este obținută din cultivarea Lactococcus lactis pe substraturi naturale, cum ar fi dextroza și nu este sintetizată chimic. Deoarece este o proteină, organismul o tratează ca atare şi este digerată în intestinul subţire.

E234 Nizină este un antibiotic activ faţă de bacteriile gram-pozitive dăunătoare. În timp ce, în general, majoritatea bactericidelor inhibă doar speciile strâns înrudite, nizina este un exemplu rar de bactericid cu "spectru larg", eficientă împotriva multor bacterii gram-pozitive dăunătoare.

Formulă chimică: C143H230N42O37S7

E234 Nizină

Sursă imagine: Wikipedia

Reglementare consum E234 Nizină

Doza zilnică maxim admisă

0,3 mg/kg corp

Doza maximă de includere în alimente

3-12,5 mg/kg

Efecte secundare cunoscute

NU

Nu se cunosc efecte secundare ale consumului de E234 Nizină în limitele reglementate.

Contraindicaţii

NU

Nu se cunosc contraindicaţii pentru consumul de E234 Nizină în limitele reglementate.

Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?

NU

E234 Nizină NU este permis în produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor mici.