E239 Hexametilentetramină

Cunoscut și ca Hexametilen tetra amină, Metenamină, Hexamină sau Urotropină

Prezentare E239 Hexametilentetramină

E239 Hexametilentetramină este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor chimici, obţinut din formaldehidă şi amoniac. În industria alimentară, E239 Hexametilentetramină se foloseşte cu rol de conservant împotriva degradărilor produselor de către fungi la unele tipuri de brânzeturi.

Utilizarea conservantului alimentar E239 Hexametilentetramină este limitată datorită gustului pe care acesta îl conferă produselor la care este folosit. E239 Hexametilentetramină este metabolizat de ficat şi excretat.

E239 Hexametilentetramină este autorizat doar pentru Provolone, o specialitate de brânză italiană.

Formulă chimică: C6H12N4 (sau (CH2)6N4)

E239 Hexametilentetramină

Sursă imagine: Wikipedia

Reglementare consum E239 Hexametilentetramină

Doza zilnică maxim admisă

0,15 mg/kg corp

Doza maximă de includere în alimente

Brânza Provolone - 25 mg/kg

E239 Hexametilentetramină se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete.

Efecte secundare cunoscute

DA

Dozele crescute de E239 Hexametilentetramină pot produce efecte secundare serioase. Trebuie menționat totuşi că aceste concentraţii nu se ating niciodată în alimente din cauza gustului conferit.

Contraindicaţii

NU

Nu se cunosc contraindicaţii pentru consumul de E239 Hexametilentetramină în limitele reglementate.

Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?

NU

E239 Hexametilentetramină NU este permis în produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor mici.