E412 Gumă de guar
Cunoscut și ca Gumă Guar, Guaran
Prezentare E412 Gumă de guar
E412 Gumă de guar, numit și guaran, este o polizaharidă naturală, obţinută din arbustul de Guar (Cyamopsis tetragonoloba) care se găseşte în Pakistan, India, Statele Unite ale Americii, Australia şi Africa. Semințele de guar sunt decojite mecanic, hidratate, măcinate și cernute sub forma unei pulberi albicioase.
Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere, de aglomerare dar şi ca substanţă suport pentru alţi aditivi alimentari.
În industria alimentară, E412 Gumă de guar se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.
Sursă imagine: Wikipedia
Reglementare consum E412 Gumă de guar
Doza zilnică maxim admisă
Nespecificată
Nu s-a stabilit o doză zilnică maximă admisă pentru consumul de E412 Gumă de guar.
Doza maximă de includere în alimente
Nespecificată
Nu este stabilită o doză maxim admisă de includere în produsele alimentare.
Efecte secundare cunoscute
NU
Nu se cunosc efecte secundare ale consumului de E412 Gumă de guar.
Contraindicaţii
DA
Consumat în doze mari E412 Gumă de guar poate produce balonare şi flatulenţă în urma fermentării de către microflora intestinală (similar cu toate polizaharidele digerabile).
Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?
DA
E412 Gumă de guar este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici în cantitate de 1000 mg/l.