E414 Gumă arabică (gumă de acacia)
Prezentare E414 Gumă arabică (gumă de acacia)
E414 Gumă arabică (gumă de acacia) este o secreție (exsudat) a unor specii de salcâm, Acacia senegal și Acacia seyal din Africa tropicală. E414 Gumă arabică (gumă de acacia) este un polizaharid natural, de consistență sfărâmicioasă, inodor, de la incolor până la o culoare brună, insolubil în alcool. În apă caldă se înmoaie devenind o masă lipicioasă cu gust slab acrișor.
E414 Gumă arabică (gumă de acacia) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare dar şi ca substanţă-suport pentru alţi aditivi alimentari.
Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.
Reglementare consum E414 Gumă arabică (gumă de acacia)
Doza zilnică maxim admisă
Nespecificată
Doza maximă de includere în alimente
Nespecificată
Efecte secundare cunoscute
NU
Nu s-au semnalat efecte secundare la cantităţile de E414 Gumă arabică (gumă de acacia) încorporate în alimente.
Contraindicaţii
DA
Nu se cunosc contraindicaţii pentru consumul de E414 Gumă arabică (gumă de acacia) în limitele reglementate.
Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?
DA
E414 Gumă arabică (gumă de acacia) este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici în cantitate de 1000-2000 mg/l.