E422 Glicerol
Cunoscut și ca Glicerină
Prezentare E422 Glicerol
E422 Glicerol sau glicerină este un aditiv alimentar cu rol de edulcorant hipocaloric (îndulcitor), stabilizator, umectant (păstrează starea de hidratare a alimentelor), emulgator, agent de îngroşare şi de umplere sau substanţă suport pentru alţi aditivi alimentari. Este un alcool natural carbohidrat prezent în mod natural în sânge (în concentraţii scăzute) şi în toate grăsimile, dar obţinut pentru uz industrial din propan sau din zaharuri prin fermentaţie bacteriană. E422 Glicerol nu se obţine din grăsimi.
Acest aditiv alimentar (E422 Glicerol sau glicerină) este metabolizat de organism, constituind o sursă de energie. Glicerolul este absorbit şi metabolizat de către organism ca glucoză, până la grăsimi.
E422 Glicerol se utilizează conform cantităţilor prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, snacksuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate sau conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive, condimente, muştar, băuturi alcoolice şi nelcoolice, produse dietetice etc.
Formulă chimică: C3H8O3 (sau CH2OHCHOHCH2OH)
Sursă imagine: Wikipedia
Reglementare consum E422 Glicerol
Doza zilnică maxim admisă
Nespecificată
Doza maximă de includere în alimente
Nespecificată
Efecte secundare cunoscute
NU
Nu se cunosc efecte secundare ale consumului de E422 Glicerol în cantitatile încorporate în alimente.
Contraindicaţii
DA
Consumat în doze mari, E422 Glierol poate provoca dureri de cap, greata și sete accentuata.
Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?
NU
E422 Glicerol NU este permis în produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor mici.