E440 Pectine

Prezentare E440 Pectine

E440 Pectine este aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare dar şi solvent pentru alţi aditivi alimentari. Pectina este un polizaharid acid natural prezent în fructe, în special în mere, portocale şi gutui. Pentru uz industrial, E440 Pectine se obţine din pulpă de măr şi coji de portocale.

Pectaţii de sodiu, potasiu şi amoniu sunt sărurile respective ale acidului pectic. Pectina amidică se obţine prin tratarea pectinei cu amoniac, după care se formează amidele la capătul acid al lanţului.

E440 Pectine se utilizează conform cantităţilor prevăzute de reţete în special în produse din fructe: sucuri, nectaruri, concentrate, gemuri, jeleuri, marmelade.

Pectina acţionează ca agent de îngroşare. Poate provoca probleme intestinale atunci când se găseşte în concentraţii mari. Datorită efectului său de îngroşare, pectina este folosită şi în prepararea dietelor, deoarece reduce senzaţia de foame. Poate fi fermentată în intestinul gros, provocând flatulenţă.

E440 Pectine poate fi întâlnit în următoarele forme:

  • E440a(i) Pectină
  • E440a(ii) Pectat de sodiu
  • E440a(iii) Pectat de potasiu
  • E440a(iv) Pectat de amoniu
  • E440b Pectină amidică

Reglementare consum E440 Pectine

Doza zilnică maxim admisă

Nespecificată

Doza maximă de includere în alimente

5g/l

Efecte secundare cunoscute

NU

Nu se cunosc efecte secundare ale consumului de E440 Pectine în limitele reglementate.

Contraindicaţii

NU

Nu se cunosc contraindicaţii pentru consumul de E440 Pectine în limitele reglementate.

Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?

DA

Aditivul alimentar E440 Pectine este permis în alimente destinate copiilor mici în cantitate de până la 5g/l.