E420 Sorbitoli

Cunoscut și ca Glucitol

Prezentare E420 Sorbitoli

E420 Sorbitoli, în forma E420(i) Sorbitol, este un alcool natural carbohidrat, prezent în multe fructe de pădure dar şi alte fructe (mere, prune, cireşe şi struguri). Se obţine în scop comercial din glucoză (dextroză). Este un izomer al manitolului (E421 Manitol) (un alt poliol), diferența dintre cei doi fiind dată de orientarea grupei hidroxil de la atomul de carbon din poziția 2.

Sorbitolul este parţial absorbit şi metabolizat ca fructoză de către organism, fracţiunea rămasă fiind fermentată în intestinul gros. În timpul fermentării se produc gaze, care pot cauza balonare şi flatulenţă. La persoanele cu intoleranţă poate avea efect laxativ.

E420 Sorbitoli este un aditiv alimentar cu rol de îndulcitor hipocaloric, stabilizator, umectant, sare emulgatoare (sechestrant), agent de volum şi de îngroşare dar şi ca substanţă suport pentru alţi aditivi alimentari.

Se utilizează conform cantităţilor prevăzute în reţete în produse hipocalorice de cofetărie şi patiserie, deserturi pe bază de cereale, fructe, legume, grăsimi, ouă, cacao, lapte, în sosuri, muştar, gumă de mestecat etc.

E420 Sorbitoli poate fi întâlnit în următoarele forme:

  • E420(i) Sorbitol
  • E420(ii) Sirop de sorbitol

Formulă chimică: C6H14O6

E420 Sorbitoli

Sursă imagine: Wikipedia

Reglementare consum E420 Sorbitoli

Doza zilnică maxim admisă

Nespecificată

Doza maximă de includere în alimente

Nespecificată

Efecte secundare cunoscute

NU

Nu se cunosc efecte secundare ale consumului de E420 Sorbitoli în cantităţile folosite în produsele alimentare.

Contraindicaţii

DA

Consumul de E420 Sorbitoli în doze mari poate produce balonare şi flatulenţă. La persoanele cu intoleranţă poate avea efect laxativ.

Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?

NU

E420 Sorbitoli NU este permis pentru consum la copiii sub 1 an, deoarece poate provoca diaree severă.