E420 Sorbitoli
Cunoscut și ca Glucitol
Prezentare E420 Sorbitoli
E420 Sorbitoli, în forma E420(i) Sorbitol, este un alcool natural carbohidrat, prezent în multe fructe de pădure dar şi alte fructe (mere, prune, cireşe şi struguri). Se obţine în scop comercial din glucoză (dextroză). Este un izomer al manitolului (E421 Manitol) (un alt poliol), diferența dintre cei doi fiind dată de orientarea grupei hidroxil de la atomul de carbon din poziția 2.
Sorbitolul este parţial absorbit şi metabolizat ca fructoză de către organism, fracţiunea rămasă fiind fermentată în intestinul gros. În timpul fermentării se produc gaze, care pot cauza balonare şi flatulenţă. La persoanele cu intoleranţă poate avea efect laxativ.
E420 Sorbitoli este un aditiv alimentar cu rol de îndulcitor hipocaloric, stabilizator, umectant, sare emulgatoare (sechestrant), agent de volum şi de îngroşare dar şi ca substanţă suport pentru alţi aditivi alimentari.
Se utilizează conform cantităţilor prevăzute în reţete în produse hipocalorice de cofetărie şi patiserie, deserturi pe bază de cereale, fructe, legume, grăsimi, ouă, cacao, lapte, în sosuri, muştar, gumă de mestecat etc.
E420 Sorbitoli poate fi întâlnit în următoarele forme:
- E420(i) Sorbitol
- E420(ii) Sirop de sorbitol
Formulă chimică: C6H14O6
Sursă imagine: Wikipedia
Reglementare consum E420 Sorbitoli
Doza zilnică maxim admisă
Nespecificată
Doza maximă de includere în alimente
Nespecificată
Efecte secundare cunoscute
NU
Nu se cunosc efecte secundare ale consumului de E420 Sorbitoli în cantităţile folosite în produsele alimentare.
Contraindicaţii
DA
Consumul de E420 Sorbitoli în doze mari poate produce balonare şi flatulenţă. La persoanele cu intoleranţă poate avea efect laxativ.
Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?
NU
E420 Sorbitoli NU este permis pentru consum la copiii sub 1 an, deoarece poate provoca diaree severă.