E421 Manitol
Prezentare E421 Manitol
E421 Manitol este un aditiv alimentar cu rol de îndulcitor hipocaloric, stabilizator, umectant, sare emulgatoare (sechestrant), agent de volum, antiaglomerant şi de îngroşare dar şi de substanţă suport pentru alţi aditivi alimentari. E421 Manitol este prezent în mod natural în multe plante, dar obţinut pentru uz industrial din dextroză. Este un izomer al sorbitolului (E420 Sorbitoli) (un alt poliol), diferența dintre cei doi fiind dată de orientarea grupei hidroxil de la atomul de carbon din poziția 2.
Manitolul (E421) este în majoritate absorbit şi metabolizat ca glucoză de către organism. Fracţiunea rămasă este fermentată în intestinul gros. În timpul fermentării se produc gaze, care pot cauza balonare şi flatulenţă. La persoanele cu intoleranţă poate avea efect laxativ.
E421 Manitol este utilizat ca îndulcitor, fiind utilizat adesea în alimentația pacienților diabetici, deoarece nu se absoarbe de la nivel intestinal și astfel nu poate să crească glicemia. În cazul în care se administrează copiilor, E421 Manitol poate produce disfunctii renale și diaree severă.
E421 manitol se utilizează conform cantităţilor prevăzute în reţete în produse hipocalorice de cofetărie şi patiserie, deserturi pe bază de cereale, fructe, legume, grăsimi, ouă, cacao, lapte, în sosuri, toppinguri, dressinguri etc.
Formulă chimică: C6H14O6

Sursă imagine: Wikipedia
Reglementare consum E421 Manitol
Doza zilnică maxim admisă
Nespecificată
Doza maximă de includere în alimente
Nespecificată
Efecte secundare cunoscute
NU
Nu se cunosc efecte secundare ale consumului de E421 Manitol în cantităţile prevăzute de reţete.
Contraindicaţii
DA
Consumul de E421 Manitol în doze mari poate produce balonare şi flatulenţă. La persoanele cu intoleranţă poate avea efect laxativ.
Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?
NU
E421 Manitol NU este permis în produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor mici deoarece poate produce disfunctii renale și diaree severă.