E200 Acid sorbic
Prezentare E200 Acid sorbic
E200 Acid sorbic este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor, ce se regăseşte în fructele arbustului Sorbus aucuparia după care este denumit. Pentru uz industrial E200 acidul sorbic se obţine prin procedee chimice.
Acidul sorbic E200 este un conservant eficient faţă de mucegaiuri şi drojdii, nefiind eficient împotriva bacteriilor. Prezintă activitate optimă la un pH mai mic de 6,5 (produse acide şi uşor acide).
Acidul sorbic este utilizat la un spectru larg de produse, combinat uneori cu benzoaţii, din care amintim băuturile răcoritoare, băuturi alcoolice slabe, produse conservate din fructe şi legume, gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr, măsline şi produse pe bază de măsline, produse din peşte, crustacee, creveţi, moluşte, sosuri emulsionate şi neemulsionate, condimente, mirodenii, muştar, salate preparate, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic, la conservarea ouălor în stare lichidă, în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide şi gumă de mestecat.
E200 Acid sorbic şi sărurile sale poartă numele de sorbaţi.
Formulă chimică: C6H8O2 (sau CH3(CH)4CO2H)
Sursă imagine: Wikipedia
Reglementare consum E200 Acid sorbic
Doza zilnică maxim admisă
3 mg/kg corp (25 mg/kg corp până în 2015)
Doza zilnică maxim admisă pentru consumul uman cumulat de E200 Acid sorbic şi sarea sa de potasiu (E202) este de până la 3 mg/kg corp, o doză mică, ce poate fi uşor depăşită, mai ales prin consumul mare de pâine.
Doza maximă de includere în alimente
200-2000 mg/kg
Efecte secundare cunoscute
DA
Nu apar efecte secundare la consumul de E200 Acid sorbic în concentraţiile reglementate. Unele persoane cu sensibilităţi acuză reacţii alergice.
Contraindicaţii
NU
Nu se cunosc contraindicaţii pentru consumul de E200 Acid sorbic în limitele reglementate.
Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?
NU
E200 Acid sorbic NU este permis în produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor mici.