E202 Sorbat de potasiu

Prezentare E202 Sorbat de potasiu

E202 Sorbat de potasiu este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor, obţinut industrial prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E200.

Este bun conservant faţă de mucegaiuri şi drojdii dar ineficient împotriva bacteriilor. E202 Sorbat de potasiu prezintă activitate optimă la un pH mai mic de 6,5 (în produsele acide şi uşor acide).

Conservantul E202 Sorbat de potasiu se utilizează în industria alimentară într-o gamă largă de produse, uneori în combinaţie cu benzoaţii.

Formulă chimică: C6H7KO2 (sau CH3CH=CH-CH=CH-CO2K)

E202 Sorbat de potasiu

Sursă imagine: Wikipedia

Reglementare consum E202 Sorbat de potasiu

Doza zilnică maxim admisă

3 mg/kg corp (25 mg/kg corp până în 2015)

Doza zilnică maxim admisă pentru consumul uman cumulat de E200 Acid sorbic şi sarea sa de potasiu (E202) este de până la 3 mg/kg corp, o doză mică, ce poate fi uşor depăşită, mai ales prin consumul mare de pâine.

Doza maximă de includere în alimente

200-2000 mg/kg

Efecte secundare cunoscute

NU

Nu prezintă efecte secundare în concentraţiile reglementate. Un procent redus de persoane prezintă uşoare reacţii (pseudo-)alergice la consumul de E202 Sorbat de potasiu.

Contraindicaţii

NU

Nu se cunosc contraindicaţii pentru consumul de E202 Sorbat de potasiu în limitele reglementate.

Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?

NU

E202 Sorbat de potasiu NU este permis în produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor mici.