Numerotarea aditivilor alimentari
Numerele E, prescurtarea de la numerele Europei, sunt coduri pentru substanțele utilizate ca aditivi alimentari în Uniunea Europeană (UE) și Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS).
Existența unei singure liste unificate pentru aditivii alimentari a fost convenită pentru prima dată în 1962 cu privire la coloranții alimentari. În 1964, au fost adăugate directive pentru conservanți, în 1970 au fost adăugați antioxidanții, iar în 1974 au fost adăugați emulgatorii, stabilizatorii, agenții de îngroșare și agenții de gelificare.
În unele țări europene, "numărul E" este utilizat în mod informal ca termen derogatoriu pentru aditivii alimentari artificiali. Nu este întotdeauna cazul. "E" urmat de un număr sinonim pentru componenta chimică este atribuit și unor aditivi alimentari care se găsesc în mod natural în multe alimente, ca de exemplu vitamina C (E300) și licopenul (E160d) care se găsește în morcovi sau tomate.
În același timp, "numărul E" este uneori înțeles greșit ca implicând aprobarea pentru un consum sigur ceea ce este FALS (ca exemplu, antibioticele E700-E799).
Cum sunt grupați și numerotați aditivii alimentari
-
E100-E199 Coloranți
- E100-E107: Coloranți galbeni
- E110-E111: Coloranți portocalii
- E120-E129: Coloranți roșii
- E130-E139: Coloranți albaștri și violeți
- E140-E149: Coloranți verzi
- E150-E159: Coloranți maro și negri
- E160-E199: Coloranți aurii și alți coloranți
-
E200-E299 Conservanți
- E200-E209 Sorbați
- E210-E219 Benzoați
- E220-E229 Sulfiți
- E230-E239 Fenoli și formați (metanoați)
- E240-E259 Nitrați
- E260-E269 Acetați (etanoați)
- E270-E279 Lactați
- E280-E289 Propionați (propanoați)
- E290-E299 Alți conservanți
-
E300-E399 Antioxidanți și regulatori de aciditate
- E300-E305 Ascorbați (Vitamina C)
- E306-E309 Tocoferoli (Vitamina E)
- E310-E319 Galați și eritorbați
- E320-E329 Lactați
- E330-E337 Citrați și tartrați
- E338-E343 Fosfați
- E344-E345 Citrați
- E349-E359 Malați și adipați
- E360-E369 Succinați și fumarați
- E370-E399 Alții
-
E400-E499 Agenți de îngroșare, stabilizatori și emulgatori
- E400-E409 Alginați
- E410-E419 Gume naturale
- E420-E429 Diverși agenți naturali
- E430-E439 Compuși de polioxietilenă
- E440-E449 Emulgatori naturali
- E450-E459 Fosfați
- E460-E469 Compuși celulozici
- E470-E489 Acizi grași și compuși ai acestora
- E490-E499 Alții
-
E500-E599 Regulatori de pH și agenți antiaglomeranți
- E500-E509 Acizi și baze minerale
- E510-E519 Cloruri și sulfați
- E520-E529 Sulfați și hidroxizi
- E530-E549 Compuși ai metalelor alcaline
- E550-E559 Silicați
- E570-E579 Stearați și gluconați
- E580-E599 Alții
-
E600-E699 Potențiatori de aromă
- E620-E629 Glutamați și guanilați
- E630-E639 Inozinați
- E640-E649 Alții
- E700-E799 Antibiotice
-
E900-E999 Agenți de glazurare, gaze și îndulcitori
- E900-E909 Ceruri
- E910-E919 Glazuri sintetice
- E920-E929 Agenți amelioratori
- E930-E949 Gaze de ambalare
- E950-E969 Îndulcitori (edulcoranți)
- E990-E999 Agenți de spumare
-
E1000-E1599 Alți aditivi alimentari
- E1100-E1599 Substanțe chimice noi care nu se încadrează în schemele standard de clasificare
Important! Nu toate exemplele unei clase se încadrează în intervalul numeric dat. În plus, mai mulți aditivi alimentari, în special cei din intervalul E400-E499, au o varietate de scopuri. Citiți mai mult despre clasificarea funcțională (după rol) a aditivilor alimentari.