E400 Acid alginic

Prezentare E400 Acid alginic

E400 Acid alginic este o polizaharidă naturală regăsită în peretele celular la diferite alge marine brune din familia Phaeophyceae (Macrocystis pyrifera, Laminaria digitata, Laminaria cloustoni, Ascophyllum nodosum). Este un compus hidrofil și formează o masă vâscoasă prin hidratare. Este un component al biofilmelor produse de unele specii bacteriene, precum Pseudomonas aeruginosa.

Sărurile sale cu metale, precum calciu, potasiu sau sodiu, sunt cunoscute ca alginați.

E400 Acid alginic este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare şi de aglomerare sau substanţă suport pentru alţi aditivi alimentari.

Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate produsele lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne etc.

Formulă chimică: (C6H8O6)n

E400 Acid alginic

Sursă imagine: Wikipedia

Reglementare consum E400 Acid alginic

Doza zilnică maxim admisă

Nespecificată

Doza maximă de includere în alimente

500 mg/kg

Efecte secundare cunoscute

NU

Nu se cunosc efecte secundare ale consumului de E400 Acid alginic în limitele reglementate.

Contraindicaţii

DA

Consumul de cantităţi prea mari de E400 Acid alginic poate duce la afectarea absorbției de fier.

Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?

DA

Alginaţii (E400 Acid alginic, E401 Alginat de sodiu, E402 Alginat de potasiu, E404 Alginat de calciu) sunt permişi în preparate destinate sugarilor şi copiilor mici, dar numai în budinci şi deserturi pe bază de cereale prelucrate.