E404 Alginat de calciu

Prezentare E404 Alginat de calciu

E404 Alginat de calciu este sarea de calciu a E400 acid alginic, un polizaharid natural, obţinut din diferite alge din familia Phaeophyceae (Macrocystis pyrifera, Laminaria digitata, Laminaria cloustoni, Ascophyllum nodosum) în Statele Unite şi Marea Britanie.

E404 Alginat de calciu este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, antispumant, agent de îngroşare şi de aglomerare, care previne cristalizarea la produsele congelate.

Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate produsele lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, suplimente alimentare etc.

Formulă chimică: (C12H14CaO12)n

E404 Alginat de calciu

Sursă imagine: Wikipedia

Reglementare consum E404 Alginat de calciu

Doza zilnică maxim admisă

Nespecificată

Doza maximă de includere în alimente

500 mg/kg

Efecte secundare cunoscute

NU

Nu se cunosc efecte secundare ale consumului de E404 Alginat de calciu în limitele reglementate.

Contraindicaţii

DA

Consumul de cantităţi prea mari de E404 Alginat de calciu poate duce la anemie, prin eliminarea masivă a fierului din organism şi scăderea asimilării acestuia.

Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?

DA

Alginaţii (E400 Acid alginic, E401 Alginat de sodiu, E402 Alginat de potasiu, E404 Alginat de calciu) sunt permişi în preparate destinate sugarilor şi copiilor mici, dar numai în budinci şi deserturi pe bază de cereale prelucrate.