E401 Alginat de sodiu

Prezentare E401 Alginat de sodiu

E401 Alginat de sodiu este sarea de sodiu a E400 Acid alginic, un polizaharid natural, extras din diferite alge brune din familia Phaeophyceae (Macrocystis pyrifera, Laminaria digitata, Laminaria cloustoni, Ascophyllum nodosum). Se prezintă sub formă de pudră fibroasă, sau granulară, de culoare alb-gălbui. Este o substanță inodoră, insipidă, ușor solubilă în apă rece și caldă, formând soluții vâscoase.

E401 Alginat de sodiu este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare şi de aglomerare.

În industria alimentară, E401 Alginat de sodiu se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate produsele lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, suplimente alimentare etc.

Formulă chimică: (C6H7NaO6)n

Reglementare consum E401 Alginat de sodiu

Doza maximă de includere în alimente

500 mg/kg

Efecte secundare cunoscute

NU

Nu se cunosc efecte secundare ale consumului de E401 Alginat de sodiu în limitele reglementate.

Contraindicaţii

DA

Consumul unor cantităţi prea mari de E401 Alginat de sodiu poate duce la anemie, prin eliminarea masivă a fierului din organism.

Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?

DA

Alginaţii (E400 Acid alginic, E401 Alginat de sodiu, E402 Alginat de potasiu, E404 Alginat de calciu) sunt permişi în preparate destinate sugarilor şi copiilor mici, dar numai în budinci şi deserturi pe bază de cereale prelucrate.