E402 Alginat de potasiu

Prezentare E402 Alginat de potasiu

Aditivul alimentar E402 Alginat de potasiu este sarea de potasiu a E400 acid alginic, un polizaharid natural, produs de diferite alge din familia Phaeophyceae (Macrocystis pyrifera, Laminaria digitata, Laminaria cloustoni, Ascophyllum nodosum).

În industria alimentară, aditivul E402 Alginat de potasiu are rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare şi de aglomerare dar şi substanţă suport pentru alţi aditivi alimentari.

E402 Alginat de potasiu se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate produsele lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, suplimente alimentare etc.

Reglementare consum E402 Alginat de potasiu

Doza zilnică maxim admisă

Nespecificată

Doza maximă de includere în alimente

500 mg/kg

Efecte secundare cunoscute

NU

Nu se cunosc efecte secundare ale consumului de E402 Alginat de potasiu în limitele reglementate.

Contraindicaţii

DA

Consumul de cantităţi prea mari de E402 Alginat de potasiu poate duce la afectarea absorbției de fier.

Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?

DA

Alginaţii (E400 Acid alginic, E401 Alginat de sodiu, E402 Alginat de potasiu, E404 Alginat de calciu) sunt permişi în preparate destinate sugarilor şi copiilor mici, dar numai în budinci şi deserturi pe bază de cereale prelucrate.