E250 Nitrit de sodiu

Cunoscut și ca Azotit de sodiu

Prezentare E250 Nitrit de sodiu

E250 Nitrit de sodiu este un aditiv alimentar cu funcții multiple care face parte atât din categoria agenților de fixare a culorii cât și din categoria agenților antimicrobieni.

Nitritul de sodiu (E250) alături de nitritul de potasiu (E249) precum și nitrații corespunzători (E251 Nitrat de sodiu și E252 Nitrat de potasiu) care funcționează drept precursori de nitriți sunt folosiți pentru conservarea cărnii crude de foarte multă vreme, includerea lor în această categorie datorându-se inhibării dezvoltării și producerii de toxine de către Clostridium botulinium. Acțiunea antibotulinică a nitriților este mai eficientă la valori scăzute de pH, de preferință în condiții anaerobe și în prezența clorurii de sodiu și a acidului ascorbic (E300).

E250 Nitrit de sodiu se poate întâlni și în legume, printre legumele cu cea mai mare cantitate fiind salata verde, spanacul, morcovii, conopida și cartofii. Cantitatea de nitriți din legume poate fi scăzută prin fierberea acestora, dar astfel se pierd şi multe vitamine termosensibile de aceea este de preferat consumul de legume proaspete, neprelucrate termic.

Formulă chimică: NaNO2

Reglementare consum E250 Nitrit de sodiu

Doza zilnică maxim admisă

0,07 mg/kg corp

Doza maximă de includere în alimente

între 100 mg/kg şi 180 mg/kg

Contraindicaţii

DA

Nitritul de sodiu nu trebuie utilizat ca aditiv în alimentele pentru sugarii cu vârsta sub 3 luni. Doza zilnică acceptabilă nu se aplică acestora.

Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?

NU

E250 Nitrit de sodiu NU este permis în produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor mici.