E219 Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil
Prezentare E219 Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil
Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil E219 este un aditiv alimentar derivat din acidul benzoic E210, utilizat pentru a prelungi durata de viață a produselor alimentare prin inhibarea dezvoltării bacteriilor, drojdiilor și mucegaiurilor. Acesta este un derivat al acidului p-hidroxibenzoic și sodiului și face parte din clasa conservanților alimentari. Aditivul este recunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene, ceea ce îl face potrivit pentru produsele care pot fi susceptibile la contaminare microbiologică, precum conservele, gemurile și produsele de panificație.
Formulă chimică: C8H7NaO3 (sau Na(CH3(C6H4COO)O))
Sursă imagine: Wikipedia
Reglementare consum E219 Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil
Doza zilnică maxim admisă
10 mg/kg corp
Doza maximă de includere în alimente
300 mg/kg
Efecte secundare cunoscute
DA
La persoanele cu sensibilităţi, benzoaţii pot să producă reacţii (pseudo)alergice. De asemenea, parabenii (E214, E215, E218, E219) par a avea efect estrogenic (de creştere a producerii de estrogen).
Contraindicaţii
DA
În combinaţie cu coloranţii alimentari azoici (ex. E102 Tartrazină), sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil E219 poate favoriza hiperactivitatea la copii (sindromul ADHD).
Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?
NU
Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil E219 NU este permisă în produse alimentare pentru sugari și copii mici.