E219 Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil

Prezentare E219 Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil

Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil E219 este un aditiv alimentar derivat din acidul benzoic E210, utilizat pentru a prelungi durata de viață a produselor alimentare prin inhibarea dezvoltării bacteriilor, drojdiilor și mucegaiurilor. Acesta este un derivat al acidului p-hidroxibenzoic și sodiului și face parte din clasa conservanților alimentari. Aditivul este recunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene, ceea ce îl face potrivit pentru produsele care pot fi susceptibile la contaminare microbiologică, precum conservele, gemurile și produsele de panificație.

Formulă chimică: C8H7NaO3 (sau Na(CH3(C6H4COO)O))

E219 Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil

Sursă imagine: Wikipedia

Reglementare consum E219 Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil

Doza zilnică maxim admisă

10 mg/kg corp

Doza maximă de includere în alimente

300 mg/kg

Efecte secundare cunoscute

DA

La persoanele cu sensibilităţi, benzoaţii pot să producă reacţii (pseudo)alergice. De asemenea, parabenii (E214, E215, E218, E219) par a avea efect estrogenic (de creştere a producerii de estrogen).

Contraindicaţii

DA

În combinaţie cu coloranţii alimentari azoici (ex. E102 Tartrazină), sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil E219 poate favoriza hiperactivitatea la copii (sindromul ADHD).

Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?

NU

Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil E219 NU este permisă în produse alimentare pentru sugari și copii mici.