E220 Dioxid de sulf
Cunoscut și ca Anhidrida sulfuroasă
Prezentare E220 Dioxid de sulf
E220 Dioxid de sulf este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor naturali, utilizat încă din cele mai vechi timpuri în imperiul Roman şi Egiptul antic. Se prezintă sub formă de gaz incolor, obţinut prin arderea sulfului. Ingerat, se descompune în ficat în sulfaţi inofensivi şi este eliminat prin urină.
În faza apoasă a alimentului supus conservării, la un pH acid (mai mic decât 7), se dizolvă şi formează agentul reactiv, prevenind astfel degradările enzimatice şi bacteriene. E220 Dioxid de sulf are şi proprietăţi oxidante, fiind utilizat şi ca agent de albire pentru făină. Oxidarea culorii naturale a alimentelor îi restrânge utilizarea.
E220 Dioxid de sulf descompune vitamina B1, stabilizează vitamina C în produse şi previne decolorarea vinului. Este folosit într-o gamă foarte mare de produse acide şi este admis pentru produsele "bio".
La grupul aditivilor alimentari E220-E228 (E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228) se face referire cu termenul de sulfiţi.
Formulă chimică: SO2
Sursă imagine: Wikipedia
Reglementare consum E220 Dioxid de sulf
Doza zilnică maxim admisă
0,7 mg/kg corp
Doza maximă de includere în alimente
10-2000 mg/kg sau mg/l
Efecte secundare cunoscute
DA
Poate provoca probleme de respiraţie persoanelor suferind de astm.
Contraindicaţii
DA
Persoanele cu intoleranţă la sulfiţi. În concentraţii crescute, peste cele reglementate a fi utilizate în mod normal în alimente, E220 Dioxid de sulf poate provoca alergii și probleme gastrointestinale.
Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?
NU
E220 Dioxid de sulf NU este permis în produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor mici.