E226 Sulfit de calciu
Prezentare E226 Sulfit de calciu
E226 Sulfit de calciu este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor chimici, sarea de calciu a acidului sulfuros şi se prezintă sub forma unei pulberi albe, instabile, ce reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat de calciu. În condiţii acide, formează acidul sulfuros, care are proprietăţi conservante, oxidante şi de albire, dar şi de reducere a cantităţii de vitamine din alimente.
Este utilizat drept conservant dar poate fi utilizat şi ca agent de albire în producţia de zahăr. E226 Sulfit de calciu măreşte fermitatea fructelor conservate datorită calciului din compoziţie.
Este redus în ficat la sulfat inofensiv şi excretat în urină.
Face parte din grupul aditivilor alimentari referit generic cu numele de sulfiţi (E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228).
Formulă chimică: CaSO3

Sursă imagine: Wikipedia
Reglementare consum E226 Sulfit de calciu
Doza zilnică maxim admisă
0,7 mg/kg corp
Doza maximă de includere în alimente
10-2000 mg/kg sau mg/l
Efecte secundare cunoscute
DA
Poate provoca probleme de respiraţie persoanelor suferind de astm. Micşorează efectul mahmurelii.
Contraindicaţii
DA
Persoanele cu intoleranţă la sulfiţi. În concentraţii crescute, peste cele reglementate a fi utilizate în mod normal în alimente, E226 Sulfit de calciu poate provoca alergii și probleme gastrointestinale.
Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?
NU
E226 Sulfit de calciu NU este permis în produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor mici.