E221 Sulfit de sodiu

Prezentare E221 Sulfit de sodiu

E221 Sulfit de sodiu este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor chimici, sarea de sodiu a acidului sulfuros, care se prezintă sub forma unei pulberi albe, instabile, ce reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat. În condiţii acide formează acidul sulfuros, care are proprietăţi conservante, oxidante şi de albire, dar şi de reducere a cantităţii de vitamine din alimente.

În produsele din carne, previne îmbrunarea cauzată de degradările provocate de bacterii. Pe acest considerent, nu este admis în preparatele din carne, cu unele excepţii. E221 Sulfit de sodiu este folosit ca bonificator la pâine, cu ajutorul său mărindu-se capacitatea de frământare a aluatului.

Ingerat, este redus în ficat până la sulfat inofensiv şi excretat în urină.

Face parte din grupul aditivilor alimentari referit generic cu numele de sulfiţi (E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228).

Formulă chimică: Na2SO3

E221 Sulfit de sodiu

Sursă imagine: Wikipedia

Reglementare consum E221 Sulfit de sodiu

Doza zilnică maxim admisă

0,7 mg/kg corp

Doza maximă de includere în alimente

10-2000 mg/kg sau mg/l

Efecte secundare cunoscute

DA

Poate provoca probleme de respiraţie persoanelor suferind de astm. Combinat cu alcoolul poate accentua manifestările mahmurelii.

Contraindicaţii

DA

Persoanele cu intoleranţă la sulfiţi. În concentraţii crescute, peste cele reglementate a fi utilizate în mod normal în alimente, E221 Sulfit de sodiu poate provoca alergii și probleme gastrointestinale.

Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?

NU

E221 Sulfit de sodiu NU este permis în produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor mici.