E406 Agar

Cunoscut și ca Agar-agar

Prezentare E406 Agar

E406 Agar, cunoscut și ca agar-agar este un polizaharid natural, obţinut din diferite alge marine roșii (agarofite) din familiile Gelidiaceae (Gelidium amansii, Gelidium cartilagineum) și Gracillariaceae (Gracilaria) în Statele Unite ale Americii şi Japonia. Se prezintă sub formă de fâșii semitransparente de culoare cafenie-gălbuie.

E406 Agar este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Se utilizează şi ca substanţă-suport pentru alţi aditivi alimentari.

Este folosit în industria alimentară la prepararea înghețatei, cremei, gemurilor, bomboanelor, jeleurilor, produse lactate, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.

În ultimii ani, agar-agar (E406 Agar) este deseori înlocuit cu un agent de gelificare sintetic extras din specii de alge marine care se dezvoltă în Marea Albă.

Reglementare consum E406 Agar

Doza zilnică maxim admisă

Nespecificată

Doza maximă de includere în alimente

Nespecificată

Cât prevede reţeta, până la un maxim de 10000 mg/kg în anumite produse, atât individual cât şi în combinaţie cu E400, E401, E402, E403, E404, E407, E410, E412, E415 sau E418

Efecte secundare cunoscute

NU

Nu se cunosc efecte secundare ale consumului de E406 Agar în limitele reglementate.

Contraindicaţii

DA

Consumat în doze mari, E406 Agar poate produce balonare şi flatulenţă în urma fermentării de către microflora intestinală (similar cu toate polizaharidele digerabile).

Se poate utiliza în alimentaţia copiilor?

NU

E406 Agar NU este permis în produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor mici.