Aditivi alimentari considerați periculoși
Motive pentru care considerăm un aditiv alimentar periculos
În mod normal, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) verifică și ia decizii referitoare la aditivii alimentari bazate pe studii științifice.
Niciunul din aditivii de mai jos nu prezintă riscuri majore pentru sănătate dacă este consumat în limitele reglementate (unde este cazul) sau în dozele prevăzute de rețete.
Acestea fiind spuse, anumiți aditivi alimentari pot provoca reacții alergice persoanelor cu sensibilități, atât singuri dar mai ales în combinație cu alți aditivi alimentari, pot favoriza apariția unor probleme medicale sau agrava probleme medicale existente deja. Consumul în exces sau pe perioade îndelungate de produse care conțin anumiți aditivi alimentari pot deasemenea să dăuneze sănătății.
Lista aditivilor alimentari periculoși
- E127 Eritrozină
- E155 Brun HT
- E171 Dioxid de titan
- E210 Acid benzoic
- E211 Benzoat de sodiu
- E212 Benzoat de potasiu
- E213 Benzoat de calciu
- E214 P-hidroxibenzoat de etil
- E215 Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de etil
- E218 P-hidroxibenzoat de metil
- E219 Sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de metil
- E220 Dioxid de sulf
- E221 Sulfit de sodiu
- E222 Sulfit acid de sodiu
- E223 Metabisulfit de sodiu
- E224 Metabisulfit de potasiu
- E226 Sulfit de calciu
- E227 Sulfit acid de calciu
- E228 Sulfit acid de potasiu
- E242 Dicarbonat de dimetil
- E249 Nitrit de potasiu
- E407 Caragenan
Utile365.ro este un proiect în continuă dezvoltare. Pe măsură ce vor fi adaugate noi informații despre aditivii alimentari și în special despre aditivii alimentari periculoși, lista va fi automat actualizată pentru a le reflecta.